Klimaat: naar een doelstelling van 90% minder BKG in 2040
Klimaat: naar een doelstelling van 90% minder BKG in 2040
Gegevens
- Nummer
- 2025/59
- Publicatiedatum
- 8 juli 2025
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Nieuws
Op 2 juli presenteerde de Europese Commissie haar voorstel tot wijziging van de Europese klimaatwetgeving. De Europese uitvoerende macht wil een nieuwe klimaatdoelstelling vaststellen: een vermindering van de netto uitstoot van broeikasgassen (BKG) met 90% tegen 2040.
Klimaatverandering, een "ernstig" probleem voor EU-burgers
De Europese burgers verwachten van de leiders van de EU een ambitieus klimaatbeleid. Een grote meerderheid (85%) is van mening dat klimaatverandering een ernstig probleem is en dat het een prioriteit moet zijn om de volksgezondheid en de levenskwaliteit te verbeteren. Dit zijn de bevindingen van een Eurobarometer-enquête* gepubliceerd op 30 juni.
Een tussentijdse klimaatdoelstelling van 90% minder BKG
De Europese Commissie heeft deze cijfers niet genegeerd. Zij verwijst ernaar in haar persbericht over de nieuwe tussentijdse klimaatdoelstelling van de EU voor 2040. De Europese uitvoerende macht stelt voor dat de medewetgevers - het Europees Parlement en de Raad van de EU - een vermindering van 90% van de netto BKG emissies (ten opzichte van 1990) tegen 2040 opleggen. Het is nu aan hen om vóór te stemmen.
"Met de voorgestelde doelstelling van 90% geeft de EU (...) de wereldgemeenschap het signaal dat zij op het gebied van klimaatverandering koers zal houden, de Overeenkomst van Parijs zal uitvoeren en met partnerlanden zal blijven samenwerken om de wereldwijde emissies te verminderen", aldus het persbericht.
Naar een koolstofarme Europese economie tegen 2050
Het uiteindelijke doel van de Europese Commissie blijft een 100% koolstofarme Europese economie tegen 2050. Bovendien steunen "8 van de 10 Europeanen (81%) de doelstelling van klimaatneutraliteit op EU-niveau tegen 2050", aldus de Eurobarometer-enquête.
Begin met een vermindering van de BKG emissies met 55% tegen 2030
Maar is dit haalbaar? Op dit moment legt de Europese klimaatwet, die in 2021 is aangenomen, een tussentijdse doelstelling op om de broeikasgasemissiereductie tegen 2030 met ten minste 55% te verminderen. En het doel zou bijna gehaald moeten worden: " Volgens de beoordeling door de Commissie van de nationale energie- en klimaatplannen (NECP's) van de lidstaten zou de volledige uitvoering van deze definitieve nationale plannen, samen met de bestaande nationale maatregelen en EU-wetgeving die al van kracht is, het mogelijk maken om de netto BKG-emissies tegen 2030 met ongeveer 54% te verminderen ten opzichte van 1990", vat de Europese uitvoerende macht samen. Daarom moeten we onze inspanningen in de periode 2030-2040 voortzetten om tegen 2040 een verdere broeikasgasemissiereductie van 40% te bereiken.
Wat is de Europese klimaatwet?
De Europese klimaatwet legt - via een rechtshandeling - de verbintenis van de Unie vast om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken en stelt een tussentijds doel van 2030 en binnenkort 2040. Deze wet wordt uitgevoerd door de lidstaten en het beleid van de EU.
Een EU-pact voor schone industrie
De nieuwe tussentijdse doelstelling voor broeikasgasemissiereductie kan worden bereikt met behulp van het pact voor schone industrie van de EU. Dit pact moet met name:
een kader bieden voor staatssteun in EU-landen ter ondersteuning van investeringen in de overgang naar schone energie;
het aanpassingsmechanisme voor koolstof aan de grens (MACF);
een toekomstige bank voor het koolstofarm maken van de industrie oprichten.
De meerderheid van de EU-burgers verwacht dat bedrijven actie ondernemen tegen klimaatverandering
Maar de meerderheid van de EU-burgers verwacht dat niet alleen de nationale regeringen en de EU doeltreffende maatregelen nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Uit de Eurobarometer bleek dat 58% van hen vindt dat ook bedrijven actie moeten ondernemen.
* Eurobarometer-enquête onder 26.319 EU-burgers in alle 27 EU-lidstaten, uitgevoerd tussen 18 februari en 10 maart 2025.
Dit document is automatisch vertaald met Deepl.