Duurzaamheidsrapportage: wat de EU-Raad verdedigt over de omnibus

Duurzaamheidsrapportage: wat de EU-Raad verdedigt over de omnibus

Gegevens

Nummer
2025/58
Publicatiedatum
2 juli 2025
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Op 25 juni hebben de vertegenwoordigers van de EU-lidstaten hun onderhandelingspositie over de tekst tot wijziging van de RBCS vastgesteld. Drempels, dubbele materialiteit, ESRS en VSME-normen: details over de belangrijkste punten die door de lidstaten zijn onderschreven.

Het Poolse voorzitterschap is geslaagd. De vertegenwoordigers van de lidstaten zijn het eens geworden over de wijzigingen die moeten worden aangebracht in de tweede omnibus tekst die de Europese Commissie in februari heeft voorgesteld. Deze tekst zal de verplichtingen die aan bedrijven worden opgelegd met betrekking tot de informatie over duurzaamheid die in hun jaarlijkse managementverslagen moet worden opgenomen, ingrijpend herzien.

De lidstaten zijn voorstander van de volgende elementen.

Verhoging van de drempels voor duurzaamheidsrapportage

Verhoging van de drempels: de vertegenwoordigers van de lidstaten willen dat het duurzaamheidsverslag vanaf 2028 (op basis van gegevens van 2027) alleen verplicht wordt gesteld voor bedrijven - en hun moedermaatschappijen - die (over een boekjaar) een omzet van meer dan 450 miljoen euro behalen en (gemiddeld) meer dan 1000 werknemers in dienst hebben. Wat niet-EU-bedrijven betreft, zouden alleen bedrijven met een omzet van meer dan €450 miljoen binnen de EU en ofwel een dochteronderneming (groot bedrijf) of een filiaal (met een omzet van meer dan €50 miljoen) in 2029 (voor het boekjaar 2028) een verslag over hun duurzaamheidskwesties moeten indienen.

Behoud van het principe van dubbele materialiteit

Behoud van het beginsel van dubbele materialiteit: dit beginsel blijft verankerd in de tekst van de richtlijn zelf. Het zou verder worden toegepast in de ESRS standaarden die momenteel worden herzien.

Een "value chain cap"-beginsel toegepast op contractuele clausules

Versterking van het "value chain cap"-beginsel: de lidstaten vragen dat bedrijven die verplicht zijn een duurzaamheidsverslag in te dienen, niet de mogelijkheid krijgen om - via contracten - buitensporige rapportageverplichtingen op te leggen aan bedrijven in hun waardeketen met maximaal 1.000 werknemers. Zij mogen alleen gevraagd worden om de informatie te verstrekken die in de vrijwillige rapportagestandaard wordt genoemd. Als een contractclausule niet aan dit principe voldoet, is deze niet van toepassing op medecontractanten en moeten zij worden geïnformeerd over hun recht om een verzoek om informatie dat niet aan dit principe voldoet, af te wijzen.

Lichtere ESRS-normen

Lichtere ESRS: standaarden voor duurzaamheidsrapportage mogen geen gegevenspunten bevatten - die moeten worden verkregen van bedrijven in de waardeketen met minder dan 1.000 werknemers - die verder gaan dan die welke worden genoemd in de vrijwillige standaard voor duurzaamheidsrapportage.

Een vrijwillige rapportagestandaard gebaseerd op de VSME-standaard

De introductie van een speciale vrijwillige rapportagestandaard: deze vrijwillige standaard zou gebaseerd zijn op de VSME-standaard. Hij zou gebruikt kunnen worden door bedrijven met maximaal 1.000 werknemers. Deze standaard zou officieel worden aangenomen binnen 4 maanden na de publicatie van de omnibus tekst.

Rapportage over duurzaamheid in Xbrl-formaat

Rapportage in Xbrl-formaat: de productie van een verslag in Xbrl-formaat zou alleen worden opgelegd na verduidelijking van de kwestie door een wetstekst (een gedelegeerde handeling).

Toekomstige wijzigingen van de reikwijdte van het duurzaamheidsverslag

Toekomstige herziening van de reikwijdte van de tekst: een clausule voorziet in een mogelijke herziening van de omnibus-tekst in de toekomst. Als dit het geval is, moet de Europese Commissie van tevoren de voordelen van de invoering van een vereenvoudigde procedure voor duurzaamheidsverslaggeving analyseren.

Volgende stappen in de onderhandelingen over de omnibus tekst

De Raad van de EU heeft zijn onderhandelingspositie bepaald. De leden van het Europees Parlement, die medewetgever zijn over deze tekst, werken momenteel aan hun standpunt. Dit zal pas in oktober worden afgerond. In het najaar zullen vertegenwoordigers van de EU-lidstaten en leden van het Europees Parlement dan in trialoog bijeenkomen om punt voor punt te onderhandelen over de aanpassingen die in het duurzaamheidsverslag moeten worden aangebracht. Het wetgevingsdebat is dus nog niet voorbij.

Dit document is automatisch vertaald met Deepl.