Rapportage over duurzaamheid: bedrijven gaan door met hun werk

Rapportage over duurzaamheid: bedrijven gaan door met hun werk

Gegevens

Nummer
2025/56
Publicatiedatum
17 juni 2025
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Een onderzoek van Reuters*, waarvan de resultaten onlangs bekend zijn gemaakt, concludeert dat de MVO-rapportagepraktijken van organisaties niet wezenlijk zullen veranderen als gevolg van de omnibus. Respondenten verwachten ook dat AI hen zal helpen bij het verzamelen van ESG-gegevens en het uitvoeren van dubbele materialiteitsanalyses.

MVO-rapportage: geen significante verandering als gevolg van de omnibus

Volgens Reuters Events, "hoewel eigen personeel de naleving van de richtlijn inderdaad zal uitstellen, hebben de [omnibus] voorstellen niet geleid tot een significante verandering in hun aanpak of strategie".

Het is dan ook geen verrassing dat bijna de helft van de organisaties de indiening van hun eerste duurzaamheidsverslag wil uitstellen van 2026 tot 2028. Desondanks zegt meer dan de helft van de respondenten dat de organisatie waar zij werken MVO-rapportage uitvoert (40% van de respondenten) of dit in de toekomst zal doen (in 2026 voor 26% van de respondenten of tussen 2027 en 2029 voor 35% van de respondenten). Dit cijfer stijgt licht tussen november 2024 - d.w.z. vóór de presentatie van het omnibuspakket door de Europese Commissie - en maart 2025 (+2 punten).

Herziening ESRS: slechts een derde van de respondenten verwacht verandering

Verder denkt slechts een derde van de organisaties dat de herziening van de ESRS, om het aantal gegevenspunten dat in hun verslag moet worden gepresenteerd aanzienlijk te verminderen, een significant effect zal hebben op hun verslaglegging (35% van de respondenten). En volgens een minderheid van de respondenten kunnen effecten worden verwacht van de volgende beleidsvoorstellen:

  • de invoering van het "value chain cap" principe, om de informatie die gerapporteerd moet worden door kleine en middelgrote spelers binnen de waardeketen tot het strikte minimum te beperken (30% van de respondenten),

  • of het afschaffen van sectorspecifieke normen (15% van de respondenten).

AI en ESG

Dan nu AI. Volgens de overgrote meerderheid van de respondenten (89%) zal kunstmatige intelligentie de komende jaren een grote invloed hebben op de verslaggeving. Dit sentiment is vandaag de dag meer wijdverspreid dan in het verleden (slechts 67% van de respondenten was die mening toegedaan in 2023).

Wat zijn dan de "use cases" voor AI? Kunstmatige intelligentie zou kunnen worden gebruikt voor het corrigeren en analyseren van ESG-gegevens, maar ook voor het verzamelen, monitoren en beheren ervan. De kracht van AI zal naar verwachting de komende drie jaar ook worden toegepast op het complexe onderwerp van dubbele materialiteitsanalyse (volgens 23% van de respondenten).

Tot nu toe zegt slechts een kwart van de respondenten dat hun organisatie AI gebruikt om het duurzaamheidsverslag te produceren en de gegevens te beheren.

Hoeveel kost rapporteren?

Volgens het onderzoek besteden de meeste organisaties minder dan $ 100.000 per jaar aan rapportage en gegevensbeheer (64% van het panel). Een kwart gebruikt een jaarlijks budget van $500.000 of minder.

Desondanks verwacht bijna twee derde van de respondenten (63%) de komende drie jaar meer te investeren in duurzaamheidrapportage. En 52% van hen wil een externe oplossing aanschaffen voor de opslag van hun ESG-gegevens om hun rapportage te kunnen uitvoeren.

* Wereldwijde online enquête onder 1.183 professionals en praktijkmensen op het gebied van duurzaamheid, uitgevoerd in november 2024 en maart 2025. 53% van de respondenten werkt bij particuliere bedrijven, 25% bij overheidsbedrijven, 9% bij NGO's of de vrijwilligerssector en 8% bij overheidsinstellingen.

Dit document is automatisch vertaald met Deepl.