Pre-"omnibus" duurzaamheidsrapportage: welke normen?

Pre-"omnibus" duurzaamheidsrapportage: welke normen?

Gegevens

Nummer
2025/44
Publicatiedatum
14 april 2025
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

In afwachting van de volledige stemming over het "omnibus"-pakket, dat zal leiden tot een herziening van de CSRD-rapportageverplichtingen van bedrijven, vragen we ons af aan welke normen moet worden voldaan? Wij maken de balans op.

ESRS

Voor grote beursgenoteerde bedrijven (organisaties van openbaar belang) in golf 1 (met meer dan 500 werknemers) blijven de ESRS standaarden van toepassing voor de rapportering in hun jaarverslag.

Tijdschema voor de invoering van de herziene standaarden

Ter herinnering, de Europese Commissie heeft EFRAG gevraagd om voor oktober een voorstel te doen voor een nieuwe versie van deze standaarden. Het doel is om:

  • het aantal gegevenspunten te beperken dat ondernemingen in hun verslagen moeten opnemen;

  • de methodologie te specificeren die moet worden toegepast bij het uitvoeren van hun dubbele materialiteitsanalyse;

  • de standaarden te verduidelijken en de structuur en presentatie ervan te vereenvoudigen.

De Commissie zal de herziene ESRS dan formeel moeten goedkeuren door middel van een gedelegeerde handeling. De medewetgevers - het Europees Parlement en de Raad van de EU - hebben dan 2 maanden de tijd (eenmaal verlengbaar) om bezwaar aan te tekenen.

De nieuwe definitieve versie van de ESRS wordt dan ook niet voor begin 2026 verwacht. De Europese Commissie is hoe dan ook van plan om deze herziene ESRS toe te passen op de duurzaamheidsverslagen van 2028 (voor het boekjaar 2027). Bedrijven zouden deze nieuwe standaarden ook kunnen toepassen op hun verslagen over 2027 (over het boekjaar 2026), op vrijwillige basis, volgens de Europese uitvoerende macht.

Openbare raadpleging EFRAG

EFRAG raadpleegt momenteel alle stakeholders over de herziening van de ESRS. De openbare raadpleging loopt tot 6 mei.

Toekomstige vrijwillige standaard

Welke standaarden moeten worden toegepast op de duurzaamheidsverslagen die worden geproduceerd door de andere bedrijven die momenteel verplicht zijn om te rapporteren, d.w.z:

  • grote (al dan niet beursgenoteerde) bedrijven met 250 tot 500 werknemers (wave 2-bedrijven),

  • en beursgenoteerde kmo's, kleine en niet-complexe kredietinstellingen, verzekerings- en herverzekeringscaptives (wave 3-bedrijven)?

Deze bedrijven krijgen twee jaar extra om hun eerste verslag op te stellen. Dit is de conclusie die kan worden getrokken na de validatie van de "stop de klok"-tekst door de medewetgevers. Bedrijven kunnen echter besluiten om op vrijwillige basis een verslag over duurzaamheid te presenteren als onderdeel van hun jaarverslag.

Als de tweede tekst van het omnibuspakket in zijn huidige vorm wordt aangenomen, zouden deze bedrijven uiteindelijk gewoon geen MVO-verslag meer hoeven op te stellen. Ze zouden er echter voor kunnen kiezen om dit op vrijwillige basis te blijven doen. Hoe kunnen ze zich nu voorbereiden, gezien het feit dat de vrijwillige rapportagenorm binnen vier maanden na de publicatie van de tweede omnibus-tekst zal worden aangenomen?

De VSME-norm volgen?

Kunnen deze bedrijven de VSME-standaard al gebruiken? Deze standaard is ontwikkeld door EFRAG voor niet-beursgenoteerde kmo's. Hij bestaat uit een basismodule en een aanvullende module, zoals Filip Gregor ons beschreef, Hoofd Responsible Companies bij Frank Bold, een lid van EFRAG's SRB, in een interview dat begin 2025 werd gepubliceerd. De VSME-norm is echter niet gericht op materialiteit. Er wordt niet aanbevolen om op vrijwillige basis een dubbele materialiteitsanalyse uit te voeren. Deze norm is eind 2024 ter goedkeuring naar de Europese Commissie gestuurd.

Tijdschema voor goedkeuring van de standaard

De Europese Commissie is van plan om de VSME-norm "in de vorm van een aanbeveling tegen juni" goed te keuren, verklaarde Sven Gentner, afdelingshoofd bij DG Fisma, op een conferentie die op 7 april door EFRAG werd georganiseerd, volgens AEF Info media. Deze standaard zal in zekere zin worden bekrachtigd door de Europese uitvoerende macht. Bedrijven die zich willen voorbereiden op vrijwillige rapportering zullen er dus inspiratie uit kunnen putten.

Sven Gentner heeft echter al gewaarschuwd dat "het nodig kan zijn om wijzigingen aan te brengen". Pas na verificatie van dit punt zal "de Commissie VSME goedkeuren via een gedelegeerde handeling, waarschijnlijk volgend jaar. Maar we moeten wachten tot het einde van de omnibusonderhandelingen om erachter te komen wat er wordt besloten over de rapportagedrempel en het plafond voor de waardeketen", meldde AEF Info.

Substantiële herziening van de CSRD: wanneer komt die?

Wat betreft de stand van zaken van de onderhandelingen heeft de rapporteur van het Europees Parlement, Jörgen Warborn (EVP, Zweden), zichzelf tot doel gesteld om de tekst eind oktober 2025 in eerste lezing in stemming te brengen. De onderhandelingen met de vertegenwoordigers van de lidstaten kunnen niet beginnen voor deze formele stemming door de Parlementsleden. Dit betekent dat definitieve aanname van het gehele omnibuspakket niet meer voorzien is voor het einde van 2025, of zelfs het begin van 2026...

Dit document is automatisch vertaald met Deepl.