In het kort

In het kort

Gegevens

Nummer
2025/34
Publicatiedatum
24 maart 2025
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Vier korte berichten

Tegen 2023 was 250 miljard euro afgestemd op de groene taxonomie

Dit is het resultaat van het Platform voor Duurzame Financiering in zijn laatste rapport van maart. Het Platform constateert echte vooruitgang: investeringen (CapEx) door grote beursgenoteerde bedrijven in de EU, afgestemd op de taxonomie, "bereikten 250 miljard euro in 2023, een stijging van 34% ten opzichte van het voorgaande jaar. De helft van dit bedrag werd besteed aan ondersteunende activiteiten (+40% jaar-op-jaar), terwijl de overgangsactiviteiten meer dan verdubbelden en goed waren voor 11% van de totale taxonomie-conforme kapitaalinvesteringen".

Het rapport is gebaseerd op verklaringen van 2.180 grote beursgenoteerde bedrijven. "De taxonomie heeft aangetoond dat zij in staat is kapitaal te mobiliseren voor duurzame investeringen, een rol die nog kan worden versterkt door gerichte vereenvoudigingen. De doeltreffendheid ervan zou echter in gevaar kunnen komen als de reikwijdte van de verplichte verslaglegging aanzienlijk zou worden beperkt", merkt het Platform op, verwijzend naar de mogelijke aanpassingen als gevolg van de goedkeuring van het "Omnibus"-pakket.

Netto nul niet voor 2070?

Elk jaar voert het industrieadviesbureau Bain & Company een onderzoek uit onder meer dan 700 topmanagers in de olie- en gas-, nuts-, chemie-, mijnbouw- en agrovoedingssector. Dit jaar zijn deze leidinggevenden "minder optimistisch geworden over wanneer de wereld nul netto koolstofemissies zal bereiken", merkt het rapport op.

Ongeveer 44% van hen verwacht nu dat de planeet dit doel in 2070 of later zal bereiken. Minder dan een derde houdt vast aan hun koolstofneutrale vooruitzichten voor 2050... "Netto nul lijkt veel verder weg", concludeert Brain Company.

De Europese Raad roept op tot snelle goedkeuring van het Omnibuspakket

Op 20 maart riep de Europese Raad - het orgaan waarin de staatshoofden van de EU-lidstaten bijeenkomen - de medewetgevers op om het Omnibuspakket zo snel mogelijk aan te nemen:

  • het "stop de klok"-voorstel (uiterlijk eind juni);

  • het volledige "omnibuspakket", dat met voorrang moet worden behandeld (uiterlijk eind 2025).

De staatshoofden tonen hiermee hun vastberadenheid om het 'Omnibus'-pakket, dat de Europese Commissie op 26 februari presenteerde, tot een goed einde te brengen.

Opwarming van de aarde beïnvloedt Chinese slaap

In een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het tijdschrift Nature communications lezen we dat de opwarming van de aarde een significante negatieve invloed zou kunnen hebben op de slaap van Chinezen. Een nationale studie "levert het meest overtuigende bewijs dat de stijging van de omgevingstemperatuur de slaapduur (met name de diepe slaap) in China zou kunnen verminderen", met bijna 10% in het geval van een "hoog" BKG emissie scenario. Echter, "elke verstoring van de slaap kan leiden tot een slechte slaapkwaliteit, wat kan resulteren in ernstige gezondheidsproblemen, waaronder chronische ademhalingsaandoeningen, psychische stoornissen, spier- en skeletaandoeningen, kanker en zelfs de dood. Slaapstoornissen worden wereldwijd een steeds groter probleem", aldus de auteurs van het artikel. Ze voerden een onderzoek uit bij meer dan 200.000 mensen. De resultaten "onderstrepen de materialiteit van het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen (BKG) en het implementeren van aanpassingsmaatregelen op maat van kwetsbare regio's en subgroepen om slaaptekort en de verslechtering van de slaapkwaliteit die gepaard gaan met de opwarming van de aarde te verminderen", waarschuwen de auteurs.

Dit document is automatisch vertaald met Deepl.