Wat kunnen bedrijven volgens BCG doen om zich aan te passen aan klimaatverandering?

Wat kunnen bedrijven volgens BCG doen om zich aan te passen aan klimaatverandering?

Gegevens

Nummer
2025/32
Publicatiedatum
17 maart 2025
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

"Naarmate de emissie van broeikasgassen blijft stijgen, zullen extreme gebeurtenissen zoals stormen, overstromingen en droogte toenemen. Meer structurele veranderingen, zoals een stijgende zeespiegel en stijgende temperaturen, versnellen", merkt de Boston Consulting Group (BCG) op in de inleiding van zijn in maart gepubliceerde rapport over aanpassing en veerkracht van bedrijven ten aanzien van klimaatverandering.

Deze fenomenen zijn niet zonder gevolgen voor bedrijven:

  • fysieke risico's voor hun activa en infrastructuur;

  • ze verstoren hun toeleveringsketens;

  • ze hebben ook gevolgen voor hun personeelsbestand, verzekeringspremies en financieringskosten.

Volgens BCG, die zich aansluit bij de bevindingen van de VN, "nemen de bedreigingen voor bedrijven in frequentie en intensiteit toe naarmate regeringen verder verwijderd raken van de doelstelling van het Akkoord van Parijs - een temperatuurstijging van +2,8°C tegen 2100. En de druk op leiders om te beslissen over aanpassingsmaatregelen neemt alleen maar toe".

Bedrijven moeten zich aanpassen

Fysieke risico's hebben nu al een impact op de marge en balans van een bedrijf, merkt BCG op. Ze:

  • verminderen de verkoop (ongeveer 40% van de verwachte impact);

  • beschadigen activa (20 tot 25% van de impact);

  • verhogen de kostenbasis (20-25% van de impact) en de financieringskosten (ongeveer 10% van de impact).

Als gevolg hiervan wordt "het aanpassingsvermogen van een bedrijf essentieel om zijn concurrentievermogen te waarborgen. Enerzijds is aanpassing een kwestie van overleven (of op zijn minst kostenbeheersing) voor veel bedrijven, die hun balans en marges moeten beschermen tegen het klimaatrisico (tot 25% EBITDA-verlies in een 2°C-scenario). Anderzijds genereert aanpassing ook nieuwe behoeften. Op korte termijn is het een markt voor "solution provider" bedrijven die zowel publieke als private spelers kunnen helpen hun veerkracht te versterken. Op langere termijn is het een kans voor alle bedrijven die hun positionering kunnen versterken door veranderingen in het gedrag van consumenten, de beschikbaarheid van hulpbronnen of de toegang tot bepaalde regio's in hun strategie te integreren", merkt BCG op.

Hoe kan dit worden bereikt?

Om risico's te beperken en veerkrachtig te zijn, moeten managers hun organisatie in beweging krijgen. Met name de volgende acties worden aanbevolen:

  1. Kwalificeer en kwantificeer klimaatrisico's met behulp van tools (gegevens, modellen, taxonomie, AI, enz.).

  2. Middelen inzetten: "in elke fase, van het identificeren van risico's tot het definiëren van aanpassingsmaatregelen (risicobeperking, kansen grijpen), het financieren, inzetten en monitoren van deze maatregelen".

  3. Aansturen van aanpassing. "Raden van bestuur, raden van toezicht en uitvoerende comités spelen een centrale rol. Zij geven de visie, zorgen voor coördinatie tussen de verschillende entiteiten en nemen de nodige beslissingen".

  4. Technologische innovatie mobiliseren: "zowel om risico's te anticiperen en te evalueren als om oplossingen voor te stellen (koelvesten voor arbeiders, regeneratieve landbouw, geothermische energie, helend beton, enz.)

  5. Voorbereiding op crisisbeheer in verband met klimaat gerelateerde rampen.

  6. Zoeken naar "een nieuw evenwicht in toeleveringsketens": "Deze worden geconfronteerd met geopolitieke, gezondheids- en economische verstoringen, die leiden tot prijsstijgingen van materialen en vertragingen in de levering. Het verlangen naar meer stabiliteit vereist dat bepaalde waardeketens opnieuw worden geconfigureerd, door de leveranciersportefeuille te verplaatsen of te herzien. Maar deze globale aanpak wordt nog steeds onderschat door bedrijven. Minder dan 20% van hen beoordeelt hun fysieke risico's zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts van hun activiteiten".

  7. Lokaal samenwerken: "om de inzet van aanpassingsmaatregelen te versnellen. Fysieke risico's zijn plaatsgebonden. Bedrijven, gemeenschappen en overheden staan daarom bloot aan dezelfde bedreigingen en de reacties hierop vullen elkaar vaak aan. De samenwerking kan zich richten op het anticiperen op deze risico's door weerwaarschuwingen, het vaststellen van aanpassingsmaatregelen (ongeveer 90 landen hebben een nationaal aanpassingsplan, onderverdeeld in subregio's) en financiering (veel aanpassingsprojecten zijn kapitaalintensief, dus samenwerking met particuliere of publieke medefinanciers geeft toegang tot meer oplossingen). Samenwerking met de publieke sector is bijzonder materialiteit, omdat die een sleutelrol speelt bij de financiering van aanpassingsprojecten", benadrukt BCG.

In een notendop

  • EFRAG publiceert video's met uitleg in 15 talen van haar standaard voor duurzaamheidrapportage voor kleine bedrijven (bekend als VSME). Deze standaard is in januari naar de Europese Commissie gestuurd. Hij zou de basis moeten vormen voor de toekomstige vrijwillige standaard voor bedrijven die niet onder de CSRD-rapportage vallen. Deze standaard zou binnen 4 maanden na de inwerkingtreding van het omnibuspakket het licht kunnen zien.

  • De plenaire stemming in het Europees Parlement over het eerste voorstel voor de Omnibusrichtlijn, bekend als "stop de klok", zou in de eerste week van april kunnen plaatsvinden. Blijf op de hoogte.

Dit document is automatisch vertaald met Deepl.