EU stelt nieuwe doelen voor vermindering voedselafval tegen 2030
EU stelt nieuwe doelen voor vermindering voedselafval tegen 2030
Gegevens
- Nummer
- 2025/25
- Publicatiedatum
- 24 februari 2025
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Nieuws
Volgens Europese cijfers wordt er in de EU jaarlijks "60 miljoen ton voedselafval en 12,6 miljoen ton textielafval geproduceerd".
Om afval te bestrijden zijn de medewetgevers - het Europees Parlement en de Raad van de EU - op 19 februari overeengekomen om opnieuw wetgeving op te stellen over deze kwesties. De tekst zal nieuwe verplichtingen opleggen aan EU-landen en bedrijven in de sector.
Voedsel afval verminderen
Elk land zal bindende doelstellingen moeten vaststellen voor het verminderen van voedselafval tegen 2030:
afval dat ontstaat bij de verwerking en productie van voedselproducten met 10% verminderen,
en 30% per hoofd van de bevolking in de detailhandel, catering, voedseldiensten en huishoudens.
Bovendien "moeten de EU-landen maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat marktdeelnemers met een belangrijke rol in de preventie en productie van voedselafval (in elk land vast te stellen) het doneren van onverkocht voedsel dat veilig is voor menselijke consumptie vergemakkelijken", aldus de Europese Commissie.
Textielafval verminderen
Twee en een half jaar na de publicatie van de Europese wetgeving moeten de EU-landen ook "programma's voor producentenverantwoordelijkheid (EPR) opzetten, waarbij [alle] producenten die textiel leveren in een EU-land de kosten van inzameling, sortering en recycling op zich moeten nemen. Ook producenten die gebruik maken van e-commerce en producenten die buiten de EU gevestigd zijn, zullen hiermee te maken krijgen. Micro-ondernemingen krijgen nog een jaar de tijd om aan de richtlijn te voldoen.
Ter herinnering: op grond van de bestaande wetgeving waren EU-landen al verplicht om de gescheiden inzameling van textiel per 1 januari 2025 in te voeren.
Welke producten vallen onder de richtlijn? Dit zijn:
kleding en accessoires,
schoenen,
dekens,
bed- en keukenlinnen,
gordijnen,
hoeden,
matrassen (als EU-landen daartoe besluiten).
"De onderhandelaars zijn ook overeengekomen dat lidstaten rekening moeten houden met fast fashion en ultra-fast fashion praktijken bij het vaststellen van financiële bijdragen aan EPR-schema's", aldus de Europese Commissie.
Tot nu toe wordt wereldwijd minder dan 1% van alle textiel gerecycled tot nieuwe producten.
Dit document is automatisch vertaald met Deepl.