Omnibus: de nieuwste standpunten

Omnibus: de nieuwste standpunten

Gegevens

Nummer
2025/24
Publicatiedatum
24 februari 2025
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Accountants vragen om temperament

In een brief van 13 februari merkt de European Contact Group (ECG) - waarin de zes grootste internationale netwerken van professionele dienstverleners in Europa zijn verenigd (BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG en PwC) - op dat "de huidige wetgeving, waaronder de Sustainability Reporting Directive (SRD), de EU Taxonomy Regulation (EUTR) en de Corporate Sustainability Duty of Care Directive (CSDDD), een zware last legt op het bedrijfsleven en het streven naar concurrerende en duurzame ondernemingen dreigt te ondermijnen".

Met betrekking tot de rapportage over duurzaamheid vraagt de ECG daarom:

  • de groep grote bedrijven die vanaf 2025 een duurzaamheidsverslag moeten opstellen op te delen ("golf 2"): onderscheid te maken tussen de grootste en de kleinste. De nieuwe categorie van kleine bedrijven in de tweede golf zou kunnen voldoen met behulp van een vereenvoudigde versie van de ESRS en kunnen profiteren van uitstel van implementatie;

  • het tijdschema voor de goedkeuring van industriestandaarden waar nodig aan te passen om EFRAG en de ISSB in staat te stellen samen te werken en geharmoniseerde industrievereisten op te stellen;

  • een herziening van de eerste Europese standaarden (de ESRS "Set 1") voor te stellen om ze te vereenvoudigen. Voorlopig beveelt de ECG aan om de huidige overgangsbepalingen die zijn toegestaan voor bedrijven met minder dan 750 werknemers uit te breiden naar een groter aantal bedrijven (bijlage C van ESRS 1), en/of over langere perioden.

Met betrekking tot de taxonomie pleit de ECG voor een fundamentele herziening en vereenvoudiging van de tekst, met name

  • door de invoering van het concept materialiteit;

  • een algehele herziening van de vrijstelling van rapportage voor dochterondernemingen;

  • het afschaffen of facultatief maken van de publicatie van de key performance indicator (KPI) voor operationele uitgaven;

  • het invoeren van een optie om een in aanmerking komende activiteit in beperkte omstandigheden als "niet-aangepast" aan te merken, zonder dat een beoordeling van de aanpassing nodig is.

De Spaanse regering is voorstander van een vereenvoudiging van de MVO in de marge

In een brief die door de Euractiv-media werd geraadpleegd, verdedigt Spanje naar verluidt de huidige Europese vereisten voor extrafinanciële rapportering: "Het afschaffen van bepaalde bestaande verplichtingen zou niet noodzakelijk ons concurrentievermogen verbeteren en zou het risico inhouden dat we een gevaarlijk signaal afgeven dat we ons terugtrekken van onze fundamentele Europese waarden". Het land verdedigt de "belangrijkste elementen" van de huidige regelgeving, in het bijzonder het principe van dubbele materialiteit. De regels zouden echter evenrediger kunnen worden gemaakt ten gunste van kleine en middelgrote ondernemingen.

Spanje zou ook niet graag zien dat de taxonomieverordening of de CS3D-richtlijn wordt herzien.

In Frankrijk verdedigt het Plateforme nationale RSE ook de richtlijn vennootschapsbelasting.

In Frankrijk roept het National CSR Platform - een adviesorgaan dat rapporteert aan de premier en waarin stakeholders op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen zitting hebben - in een position paper van 17 februari "de Franse regering op om het momentum van de MVO-richtlijn te behouden door de bepalingen te behouden die erin zijn opgenomen om rekening te houden met de sociale en ecologische effecten van economische activiteit en om waardeketens duurzamer te maken".

De omnibus moet "een gelegenheid zijn om verbeterpunten vast te stellen, zodat de MVO-richtlijn beter wordt opgepakt door bedrijven, met name kleinere bedrijven, maar ook door hun stakeholders. Vanuit dit oogpunt moet de prioriteit van alle wijzigingen liggen bij het verbeteren van de operationaliteit, leesbaarheid en relevantie van de rapportagepunten voor de echte uitdagingen waar bedrijven voor staan, zonder de transformatieve impuls van hun architectuur te ondermijnen".

Het platform geeft toe dat aanpassingen van het tempo van toepassing van de CSRD op bedrijven in golven 2 en 3 kunnen worden nagestreefd. "Alles moet in het werk worden gesteld om ervoor te zorgen dat deze extrafinanciële rapportering, waarmee in Frankrijk is gepionierd en die gebaseerd is op het innovatieve concept van dubbele materialiteit (in de zin van het identificeren van duurzaamheidskwesties voor elk bedrijf) in overleg met de stakeholders, bijdraagt aan een economische productie die zowel concurrerend is als gericht op het behoud van de biosfeer en de sociale cohesie", vervolgt het platform.

Dit document is automatisch vertaald met Deepl.