Duurzaamheidsrapportage: zijn de grootste bedrijven er klaar voor?
Duurzaamheidsrapportage: zijn de grootste bedrijven er klaar voor?
Gegevens
- Nummer
- 2024/144
- Publicatiedatum
- 2 december 2024
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Nieuws
Wat zeggen de 2024-rapporten over de staat van voorbereiding van de bedrijven? Het adviesbureau Frank Bold heeft de niet-financiële verslagen over 2024 (niet-financiële verslagen of openbare documentatie gepubliceerd door bedrijven) bestudeerd van 100 grote bedrijven die momenteel vallen onder de NFRD-richtlijn.
Hoe presenteren ze deze informatie nu al, voordat de rapportage over duurzaamheid (geïntroduceerd door de CSRD en de ESRS standaarden) volgend jaar van kracht wordt? Is er een belangrijke kloof te overbruggen?
De studie die Frank Bold in november publiceerde geeft enkele antwoorden en doet een aantal aanbevelingen. De bedrijven waarvan de informatie werd geanalyseerd, zijn actief in 5 'kritieke' sectoren: textiel, energie, wegtransport, landbouw en financiën. Het onderzoek richtte zich op vier belangrijke thema's in de rapportage over duurzaamheid:
beoordeling van dubbele materialiteit
klimaattransitieplannen en rapportage over broeikasgassen,
het due diligence-proces,
biodiversiteit.
Klimaattransitieplannen: een bemoedigend teken
Bijna de helft van de bedrijven is bijna klaar met de informatie die ze moeten verstrekken over hun transitieplannen en hun emissies in de scopes 1 tot en met 3, met duidelijke en gedateerde doelstellingen voor het terugdringen van deze emissies.
Een gebrek aan detail
Voor de andere belangrijke onderwerpen zijn de resultaten meer gemengd. Ten eerste over het dubbele materialiteitsproces dat is ingevoerd. De meeste effecten, risico's en kansen worden op een te algemene manier weergegeven. Ze gaan te weinig in detail. Bovendien bespreken maar weinig bedrijven de effecten van hun materiële risico's of gevolgen op hun businessmodel, strategie en besluitvorming. Een andere materialiteit is dat minder dan een derde van de bedrijven in het panel:
de methodologie beschrijft die is toegepast op de materialiteitsanalyse
en uitlegt hoe ze in de praktijk tot een inschatting zijn gekomen van de materialiteit van de informatie die in hun verslagen moet worden vermeld.
Aandacht voor belanghebbenden
Slechts zeven bedrijven leggen uit hoe zij hun stakeholders hebben betrokken bij het materialiteitsbeoordelingsproces. En minder dan een derde van de bedrijven beschrijft duidelijk hoe zij deze belanghebbenden erbij betrekken.
Tot slot worden kwesties met betrekking tot biodiversiteit nog steeds slecht gedocumenteerd in de huidige verslagen. Zo hebben bijvoorbeeld "slechts elf bedrijven informatie gegeven over hoe ze in hun eigen activiteiten of waardeketen rekening hebben gehouden met biodiversiteit, en vijf bedrijven hebben, op zijn minst in algemene termen, hun afhankelijkheid van biodiversiteit toegelicht", merkt Frank Bold op.
We mogen echter niet vergeten dat er geen verplichting is om al deze elementen op te nemen in de 2023-rapporten. Volgend jaar wordt een heel ander verhaal.
Dit document is automatisch vertaald met Deepl.