De herziene VSME-standaard
De herziene VSME-standaard
Gegevens
- Nummer
- 2024/136
- Publicatiedatum
- 18 november 2024
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Nieuws
De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) heeft de Voluntary Standard for Micro-, Small-, and Medium-sized Enterprises (VSME) herzien. Deze
brengt belangrijke aanpassingen met zich mee om duurzaamheidsrapportage voor MKB-bedrijven toegankelijker en beter toepasbaar te maken.Dit stuk – geschreven door Amber Hulsman (Hulsman & Partners) – beschrijft een tussenstand waar de VSME zich naartoe gaat bewegen ten opzichte van de VSME versie van januari 2024.
Meer duidelijkheid en flexibiliteit in modules
Waar de oorspronkelijke VSME-standaard bestond uit drie algemene modules, is deze nu verder gespecificeerd in de Basismodule, de Uitgebreide Module en de EU Taxonomie Module. De EU Taxonomie Module is voorlopig een 'placeholder' en wordt vereenvoudigd en aangepast om beter aan te sluiten op toekomstige EU-regelgeving. Hierdoor rapporteren bedrijven alleen informatie die relevant is voor hun specifieke situatie, wat de standaard gebruiksvriendelijker maakt voor verschillende soorten MKB-bedrijven.
Flexibel omgaan met vergelijkende informatie
In de herziene standaard is de verplichting om vergelijkende informatie op te nemen versoepeld. Pas vanaf het tweede rapportagejaar is het verplicht om vergelijkende gegevens te rapporteren. Bedrijven kunnen ook verwijzen naar eerder gerapporteerde informatie die ongewijzigd blijft. Dit biedt bedrijven meer tijd om zich aan te passen aan de eisen en vermindert de administratieve last.
Bescherming van bedrijfsgevoelige informatie
Een belangrijke verbetering is dat bedrijven niet langer uitgebreide toelichtingen hoeven te geven bij het weglaten van gevoelige informatie. Dit beschermt vertrouwelijke bedrijfsinformatie en geeft bedrijven meer vrijheid bij het voldoen aan rapportage-eisen. Ook zijn de eisen voor samenhang met financiële rapportages versoepeld, waardoor er minder kruisverwijzingen naar financiële rapporten nodig zijn.
Een gefaseerde benadering
De Basismodule omvat nu de disclosures B1 en B2, en de meetpunten van B3 tot B11. Bedrijven nemen alleen de disclosures op die voor hen relevant zijn, waardoor het rapportageproces beter aansluit op de schaal en complexiteit van het bedrijf. Deze gefaseerde aanpak biedt kleine bedrijven een toegankelijke start voor duurzaamheidsrapportage.
Specifieke wijzigingen in meetpunten
Milieurapportages: deze zijn vereenvoudigd om het gebruik te vergemakkelijken, met specifieke aandacht voor:
B4: Vervuiling van lucht, water en bodem
B7: Hulpbronnengebruik, circulaire economie en afvalbeheer
De oorspronkelijke B11 (informatie over werknemers in de waardeketen, getroffen gemeenschappen, consumenten en eindgebruikers) is niet meer opgenomen in de herziene versie.
Bedrijven moeten eerst voldoen aan de Basismodule voordat zij de Uitgebreide Module en de EU Taxonomie Module kunnen toepassen. Deze aanpak biedt MKB-bedrijven een gefaseerde en flexibele basis voor duurzaamheidsrapportage.
Conclusie
De herziene VSME-standaard biedt MKB-bedrijven meer flexibiliteit, duidelijkheid en toepasbaarheid. De aangepaste modules en het stimuleren van sectorspecifieke rapportage maken het eenvoudiger en kostenefficiënter om aan duurzaamheidsvereisten te voldoen. Dit kan de acceptatie van duurzaamheidsrapportage binnen het MKB bevorderen en bedrijven ondersteunen in het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen.