ILO waarschuwt voor "alarmerend" aantal werknemers wereldwijd blootgesteld aan hittestress

ILO waarschuwt voor "alarmerend" aantal werknemers wereldwijd blootgesteld aan hittestress

Gegevens

Nummer
2024/103
Publicatiedatum
9 september 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

In een op 25 juli gepubliceerd rapport waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) voor het "alarmerende" aantal werknemers over de hele wereld dat lijdt onder de gevolgen van overmatige hitte.

Volgens de auteurs van het rapport werden in 2020 231 miljoen werknemers blootgesteld aan hittegolven, een stijging van 66% ten opzichte van 2000. 4.200 werknemers wereldwijd stierven als gevolg van hittegolven in 2020. 9 van de 10 werknemers wereldwijd werden blootgesteld aan buitensporige hitte (hittegolven niet meegerekend). En 8 van de 10 werkgerelateerde ongevallen als gevolg van extreme hitte deden zich voor buiten periodes van hittegolven.

De auteurs hebben de nationale wetgeving ter bestrijding van hittestress in 21 landen over de hele wereld geanalyseerd en betreuren het dat de maatregelen ter bescherming van de gezondheid en veiligheid op het werk op dit gebied "moeite hebben om bij te blijven". "Hoewel er bepalingen zijn in de nationale wetgeving om werknemers te beschermen tegen overmatige hitte, zijn deze in de meeste gevallen van algemene aard en bieden ze geen adequate oplossing voor de toenemende gevaren die klimaatverandering met zich meebrengt en waarmee veel werknemers dagelijks worden geconfronteerd", melden ze.

Tussen 2000 en 2020 is het percentage werknemers dat wordt blootgesteld aan hittestress* in Europa en Centraal-Azië het sterkst gestegen ter wereld (+17,3%, bijna het dubbele van de wereldwijde gemiddelde stijging van +8,8% over deze periode). In deze regio's is ook het aantal hittegerelateerde ongevallen op het werk sterk gestegen sinds 2000, met een stijging van 16,4%. Noord- en Zuid-Amerika registreerden de grootste toename van werkgerelateerde ongevallen door hittestress sinds 2000 (+33%), "misschien door hogere temperaturen in regio's waar werknemers niet gewend zijn aan hitte", speculeren de auteurs.

In Afrika wordt 92,9% van de beroepsbevolking getroffen door hittestress op het werk.

De auteurs wijzen erop dat een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C de fysieke en cognitieve functies aantast en dat een lichaamstemperatuur van meer dan 40,6°C het risico op schade aan organen, bewustzijnsverlies en overlijden sterk verhoogt.

* De ILO definieert hittestress op het werk als "de toestand waarin overtollige warmte wordt opgeslagen in het lichaam van een werknemer en, als deze niet wordt afgegeven aan de omgeving, de lichaamstemperatuur zal verhogen, wat leidt tot gezondheidsrisico's en verminderde productiviteit". Hittestress wordt in verband gebracht met "verschillende nadelige gezondheidseffecten op de werkplek, waaronder hittesyncope, hitte-uitputting en hitteberoerte".

Dit document is automatisch vertaald met Deepl.