ACM: Banken mogen samenwerken voor duurzaamheidsrapportages
ACM: Banken mogen samenwerken voor duurzaamheidsrapportages
Gegevens
- Nummer
- 2024/97
- Publicatiedatum
- 19 augustus 2024
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Nieuws
Nederlandse banken kunnen samenwerken bij het opstellen van hun duurzaamheidsrapportages, om deze rapportages beter vergelijkbaar te maken en zo investeerders in staat te stellen duurzamere keuzes te maken. Deze conclusie trekt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nadat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) had gevraagd of een dergelijke samenwerking in lijn is met de concurrentieregels.
De ACM constateert geen negatieve gevolgen van deze samenwerking, zoals prijsverhogingen of vermindering van kwaliteit. Onder leiding van de NVB zijn banken betrokken bij een dataproject dat tot doel heeft om duidelijkheid te verschaffen over een deel van de duurzaamheidscriteria (ESG-criteria) waarover banken moeten rapporteren. Hierbij wordt gekeken naar benodigde gegevens en geschikte en betrouwbare rekenmethodes. Deze samenwerking is momenteel in de testfase en is gericht op de transport-, agrarische- en vastgoedsector.
CSRD
Banken moeten steeds meer informatie verstrekken over duurzaamheid, zoals klimaat, mensenrechten en arbeidsomstandigheden, in overeenstemming met bijvoorbeeld de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Echter, niet alle vereisten zijn even helder voor bedrijven wat betreft het vertalen naar hun duurzaamheidsrapportages. Dit kan leiden tot ongelijke rapportages, overmatige belasting van klanten en onvoldoende voortgang in de sector op het gebied van duurzaamheid.
De ACM heeft de samenwerking informeel beoordeeld op basis van haar Duurzaamheidsafsprakenbeleid en ziet geen bezwaren. De deelname is vrijwillig en elke bank die wil deelnemen kan dat doen. Concurrentiegevoelige informatie wordt niet uitgewisseld, en de gezamenlijke uitleg van ESG-criteria is gebaseerd op objectieve bronnen die worden vermeld in het dataschema, waardoor het proces transparant is. Elke bank blijft verantwoordelijk voor zijn eigen rapportage en bepaalt zelf welke ESG-criteria wel of niet gerapporteerd worden. Banken hebben de vrijheid om af te wijken van de gezamenlijke uitleg in het dataschema.