ESMA publiceert richtlijnen voor rapportage over duurzaamheid

ESMA publiceert richtlijnen voor rapportage over duurzaamheid

Gegevens

Nummer
2024/89
Publicatiedatum
22 juli 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Na een openbare raadpleging heeft de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) nieuwe richtlijnen opgesteld op 5 juli 2024, evenals een openbare verklaring over de eerste implementatie van de Europese standaarden voor duurzaamheidsrapportage (ESRS).

Het doel is te zorgen voor uniforme toepassing en consistent toezicht op de vereisten voor duurzaamheidrapportage in de hele EU. "Door duidelijke richtlijnen te geven hopen we een soepeler adoptieproces voor grote bedrijven te vergemakkelijken", aldus ESMA in een persbericht.

In de richtlijnen wordt een kader voorgesteld voor het harmoniseren van de toezichtrapportagepraktijken van beursgenoteerde ondernemingen (die onder de Transparantierichtlijn vallen). Ze zijn in de eerste plaats bedoeld voor gebruik door toezichthouders in EU-lidstaten, zoals de Autorité des marchés financiers in Frankrijk. Het basisdocument bestaat uit 22 richtlijnen gegroepeerd in zes hoofdgebieden:

  1. Basisbegrippen;

  2. Interne organisatie van toezichthoudende autoriteiten;

  3. Selectie;

  4. Onderzoek ;

  5. Handhavingsacties;

  6. Europese coördinatie.

Een video geeft een samenvatting van de richtlijnen voor nationale toezichthouders.

ESMA is van plan haar richtlijnen officieel in alle EU-talen te vertalen. Toezichthouders hebben dan 2 maanden de tijd om aan te geven of ze al dan niet aan de richtlijnen willen voldoen. In het laatste kwartaal van 2024 zal ESMA aanbevelingen doen voor duurzaamheidsrapportage door beursgenoteerde ondernemingen.

Dit document is automatisch vertaald met Deepl.