De invloedrijkste bedrijven ter wereld garanderen de mensenrechten niet

De invloedrijkste bedrijven ter wereld garanderen de mensenrechten niet

Gegevens

Nummer
2024/88
Publicatiedatum
22 juli 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

De World Benchmarking Alliance (WBA), een internationale organisatie, heeft gewaarschuwd dat 's werelds 2.000 grootste bedrijven (de "SDG2000", die direct werk bieden aan 95 miljoen mensen en 45% van het mondiale BBP genereren) er niet in slagen de mensenrechten te respecteren.

Op 2 juli 2024 werd een rapport gepubliceerd, een "alarmerend" rapport op het gebied van mensenrechten, fatsoenlijk werk en ethisch gedrag (zoals lobbyen en bedrijfsbelastingen). Op een moment dat de Europese richtlijn over de plicht tot waakzaamheid (CSDD), die afgelopen mei werd aangenomen, in 2027 van kracht wordt, zullen sommige van deze bedrijven, vooral die in de EU, moeten voldoen aan strenge normen op het gebied van mensenrechten en milieu.

Uit de analyse van het WBA blijkt dat 80% van de bedrijven een "0" scoort als het gaat om het vervullen van de eerste fase van de zorgplicht: het identificeren, analyseren en ondernemen van actie op het gebied van mensenrechtenrisico's en -effecten. En 90% voldoet niet aan de helft van de "fundamentele maatschappelijke verwachtingen" met betrekking tot mensenrechten, fatsoenlijk werk en ethisch gedrag. Uit het rapport blijkt dat er een aanzienlijke kloof gaapt tussen de verklaringen van bedrijven en hun feitelijke praktijken. Hoewel veel bedrijven hun beleid voor "leefbaar loon" bekendmaken, passen maar heel weinig bedrijven dit beleid ook echt toe. Bovendien maken bijna alle bedrijven (98%) de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen niet bekend in alle landen waar ze actief zijn.

Richard Gardiner, directeur Europees beleid bij het WBA, benadrukt dat Europese bedrijven hun scores moeten verbeteren om te voldoen aan de vereisten van de CSDD. Hij roept de Europese instellingen op om duidelijke richtlijnen op te stellen om bedrijven te helpen aan deze nieuwe verplichtingen te voldoen.

Het rapport is gebaseerd op 18 indicatoren die "fundamentele maatschappelijke verwachtingen" weerspiegelen over 12 thema's die zijn gegroepeerd onder de noemer "mensenrechten, fatsoenlijk werk en ethisch gedrag". Deze indicatoren zijn ingevoerd door het WBA, dat de scores van de 2.000 bedrijven in zijn panel analyseert op basis van deze indicatoren (analyses uitgevoerd tussen 2021 en 2023).

Dit document is automatisch vertaald met Deepl.