Nasdaq 2024 Rapport: ESG-software populair bij grote bedrijven

Nasdaq 2024 Rapport: ESG-software populair bij grote bedrijven

Gegevens

Nummer
2024/85
Publicatiedatum
8 juli 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Grote bedrijven rusten zich steeds vaker uit met gespecialiseerde ESG-software als reactie op de groeiende belangstelling van belanghebbenden en de snel veranderende regelgeving.

Het meest recente rapport van Nasdaq 2024, getiteld 'De ROI van ESG- en duurzaamheidssoftware, benadrukt de aanzienlijke voordelen van deze tools en de evolutie van de praktijk.

ROI in 3 jaar

Software voor het beheer van ESG-gegevens is essentieel geworden voor bedrijven die de effectiviteit van hun initiatieven willen aantonen. Volgens het onderzoek vonden bijna alle - bijna 90% - van de ondervraagde managers dat deze software hun ESG-communicatie en duurzaamheidsstrategieën versterkte. Deze tools maken het ook mogelijk om teams 'uit te breiden': 86% van de respondenten beschreef een toegenomen efficiëntie bij het verzamelen en valideren van gegevens. Bovendien blijkt investeren in ESG-software kosteneffectief: 62% van de respondenten zegt binnen 3 jaar na implementatie een volledig rendement op de investering te hebben behaald. ESG-software verbetert ook de kwaliteit van duurzaamheidsrapportage en communicatie met belanghebbenden, waardoor het risico op greenwashing afneemt en de transparantie en consistentie van de rapportage toeneemt.

De productie van duurzaamheidsrapporten die voldoen aan verschillende standaarden is zelfs de belangrijkste reden die respondenten geven voor het installeren van software.

Tools voor samenwerking tussen verschillende functies

ESG-software wordt gebruikt door verschillende functies binnen bedrijven. Ongeveer 71% van de ESG- en duurzaamheidsteams zijn de belangrijkste gebruikers, maar ook financiële, juridische, personeels-, investor relations- en bestuursafdelingen dragen bij aan gegevensbeheer via deze software. Dit multifunctionele gebruik vergemakkelijkt de samenwerking tussen afdelingen en voldoet aan de groeiende eisen voor audit en assurance van ESG-gegevens.

Een groeiende praktijk

Het Nasdaq 2024 rapport benadrukt het groeiende belang van ESG-software om tegemoet te komen aan de veranderende eisen en ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. Bedrijven zijn van plan hun uitgaven te verhogen - met dubbele cijfers - om deze initiatieven te ondersteunen, wat wijst op een intensiever gebruik van ESG-software in de komende jaren, met name door juridische afdelingen (stijging van 50%).

Verdantix-enquête onder 150 ESG- en duurzaamheids-, financiële en juridische executives in Noord-Amerika en de regio's Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) en Azië-Pacific (APAC) bij bedrijven die meer dan € 250 miljoen genereren. Deze bedrijven, waarvan de ESG/Duurzaamheidsafdelingen tussen de 1 en meer dan 15 leden hebben, produceren duurzaamheidsverslagen die voldoen aan de GRI (84%), TCFD (60%) of CDP (53%) standaarden.

Dit document is automatisch vertaald met Deepl.