De ESRS- en TNFD-standaarden op elkaar afstemmen: een nieuw hulpmiddel om de standaarden in kaart te brengen

De ESRS- en TNFD-standaarden op elkaar afstemmen: een nieuw hulpmiddel om de standaarden in kaart te brengen

Gegevens

Nummer
2024/81
Publicatiedatum
1 juli 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Hier is een nieuw hulpmiddel om te voldoen aan twee standaarden voor verslaglegging over natuurgerelateerde kwesties! Op 20 juni 2024 heeft EFRAG een mapping gepubliceerd tussen de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) en de aanbevelingen van de Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD). Dit initiatief is het resultaat van meer dan twee jaar samenwerking tussen de twee instellingen. De mapping is bedoeld om ondernemingen te helpen hun duurzaamheidsverslagen af te stemmen op de vereisten van het ESRS en de aanbevelingen van de TNFD.

Belangrijkste punten uit het persbericht:

  • Beide raamwerken bevelen aan om natuurgerelateerde impacts, risico’s en kansen (inclusief natuurafhankelijke kwesties die aanzienlijke risico’s met zich meebrengen) openbaar te maken.

  • Zowel het ESRS als de TNFD-aanbevelingen staan een dubbele materialiteitsbenadering toe, waarbij financiële impacts en risico’s worden geïntegreerd.

  • De LEAP-benadering van de TNFD wordt aanbevolen binnen het ESRS om de materialiteit van natuurgerelateerde duurzaamheidskwesties zoals verontreiniging, water, biodiversiteit en de circulaire economie te beoordelen.

  • De ESRS zijn afgestemd op de vier pijlers van de TNFD: Governance, Strategie, Risicomanagement, Parameters en Doelstellingen.

  • De veertien toelichtingen die door de TNFD worden aanbevolen, komen terug in het ESRS, waardoor consistentie wordt gewaarborgd in de informatie die ondernemingen bekend moeten maken.