OESO: nieuwste rapport over de duurzaamheid van beursgenoteerde ondernemingen

OESO: nieuwste rapport over de duurzaamheid van beursgenoteerde ondernemingen

Gegevens

Nummer
2024/44
Publicatiedatum
15 april 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Afgelopen maart publiceerde de OESO haar wereldwijde rapport over duurzaamheidspraktijken in corporate governance. Het rapport roept op tot gezamenlijke actie om de overgang naar een duurzamere en veerkrachtigere economie te versnellen.

Belangrijkste cijfers uit het rapport

  • Ongeveer 9.600 beursgenoteerde ondernemingen wereldwijd maakten in 2022 duurzaamheidsgerelateerde informatie bekend (goed voor een totale marktkapitalisatie van $85 biljoen).

  • Hiervan kondigde 70% doelstellingen aan voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, waarvan de helft deze tegen 2030 wil bereiken.

  • Uit het rapport blijkt ook dat twee derde van deze ondernemingen externe dienstverleners gebruikt om de publicatie van deze informatie te verifiëren.

Bestuur en duurzaamheid

Op het gebied van governance heeft meer dan de helft van de beursgenoteerde ondernemingen ter wereld commissies die zich bezighouden met duurzaamheid en die rechtstreeks rapporteren aan de raad van bestuur.

De OESO benadrukt het belang van raden van bestuur bij het beoordelen van duurzaamheidsrisico’s. Daarnaast is de beloning van bestuurders in 80% van de beursgenoteerde ondernemingen in Europa en in 60% van de ondernemingen in de VS gekoppeld aan duurzaamheidskwesties.

Lobbyactiviteiten en duurzaamheid

Bijna een derde van de ondernemingen die lobbyactiviteiten rapporteren, behoort tot de sectoren die de meeste broeikasgassen uitstoten, terwijl slechts 2% in de sector voor hernieuwbare bronnen zit.