Drie GRI duurzaamheidsgidsen voor beleidsmakers

Drie GRI duurzaamheidsgidsen voor beleidsmakers

Gegevens

Nummer
2024/42
Publicatiedatum
6 april 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Op 27 maart 2023 presenteerde het Global Reporting Initiative (GRI) drie nieuwe documenten gericht op ‘beleidsmakers’. Het doel van deze gidsen is om beknopte informatie te geven over dubbele materialiteit, zorgplicht en de CSRD-richtlijn.

Hier volgt een overzicht van de gidsen:

  • Dubbele materialiteit: het leidende principe van duurzaamheidsrapportage’: Volgens deze gids ‘weerspiegelt dubbele materialiteit in essentie de nieuwe praktische aard van duurzaamheidsrapportage en de erkenning dat impactanalyse en financiële rapportage met elkaar verbonden zijn en dat rapportage idealiter een holistisch proces zou moeten zijn’. De gids stelt vervolgens dat ‘de integratie van dubbele materialiteit in de CSRD betekent dat nationale beleidsmakers in de EU beleid moeten ontwikkelen dat is afgestemd op dubbele materialiteit’.

  • Due diligence: kan het beheer van negatieve gevolgen worden vereenvoudigd?’: Om ervoor te zorgen dat ondernemingen hun negatieve impacts op het milieu en de mensenrechten voorkomen, beperken en verantwoorden, nodigt het GRI beleidsmakers uit om ‘due diligence in hun wetgeving op te nemen’.

  • CSRD: gevolgen voor ondernemingen buiten de EU’: Deze gids herinnert beleidsmakers overal ter wereld eraan dat ze ervoor moeten zorgen dat ondernemingen buiten de EU, die onder de CSRD vallen (via een dochteronderneming waarop de CSRD rechtstreeks van toepassing is of als de onderneming rechtstreeks in de EU actief is en een aanzienlijke omzet heeft), de bepalingen ervan hebben nageleefd. Het nationale beleid moet daarom dienovereenkomstig worden aangepast.