Ontwikkelingen CSRD en internationale belastingsamenwerking

Ontwikkelingen CSRD en internationale belastingsamenwerking

Gegevens

Nummer
2024/41
Publicatiedatum
25 maart 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Minister Van Weyenberg doet verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 11 en 12 maart 2024. Ook gaat de minister in op de ontwikkelingen rond het triloogakkoord over een wijziging van de richtlijn duurzaamheidsrapportage CSRD en een resolutie over internationale belastingsamenwerking.

Triloogakkoord uitstel sectorspecifieke rapportagestandaarden richtlijn duurzaamheidsrapportage CSRD

Op 7 februari 2024 is een triloogakkoord bereikt over een wijziging van de richtlijn duurzaamheidsrapportage (Corporate Sustainability Reporting Directive; CSRD) die de datum voor het vaststellen van de rapportagestandaarden voor specifieke sectoren en voor bepaalde bedrijven uit derde landen met twee jaar uitstelt van juni 2024 naar juni 2026.

Op grond van de CSRD moet straks een deel van het bedrijfsleven, waaronder grote ondernemingen en beurgenoteerde mkbondernemingen, gaan rapporteren over duurzaamheid in hun jaarverslag. De ondernemingen moeten gaan rapporteren volgens Europese rapportagestandaarden (European Sustainability Reporting Standards, ESRS). Er zijn vier reeksen ESRS: (i) sectoroverstijgend (aangenomen op 31 juli 2023); (ii) sectorspecifiek, (iii) bepaalde ondernemingen uit derde landen en (iv) beursgenoteerde mkb’ers.

Vrijwillige standaarden mkb’ers

Daarnaast worden vrijwillige standaarden voor mkb’ers ontwikkeld. Het triloogakkoord leidt ertoe dat de vaststelling van rapportagestandaarden voor specifieke sectoren (ii) en voor bepaalde ondernemingen uit derde landen (iii) met twee jaar worden uitgesteld van juni 2024 naar juni 2026. Het uitstel is gekoppeld aan een inspanningsverplichting van de Commissie om de standaarden zo snel mogelijk aan te nemen zodra elk ervan gereed is. Op 14 februari 2024 is de Raad in akkoord gegaan met de compromistekst. Het uitstel beoogt regeldruk voor bedrijven te verminderen.

Het kabinet had er vraagtekens bij of het uitstel dit effect zou hebben. De Commissie heeft toegelicht dat dankzij het uitstel bedrijven zich kunnen concentreren op de implementatie van de sectoroverstijgende standaarden en dat er voldoende tijd is om efficiënte sectorspecifieke standaarden te ontwikkelen. Nederland heeft ingestemd met de compromistekst. Daarbij is meegewogen dat de Commissie een inspanningsverplichting heeft om de standaarden alsnog zo snel mogelijk aan te nemen en dat het uitstel de administratieve lasten voor ondernemingen beoogt te beperken. Tegelijkertijd betreurt het kabinet het dat deze reeks aan standaarden vertraging oploopt.

Resolutie 78/230 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties betreffende internationale belastingsamenwerking

Tijdens verschillende vergaderingen is in verschillende EU gremia gesproken over Resolutie 78/230 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (‘AVVN’) over internationale belastingsamenwerking. Alhoewel de algemene principes grotendeels overeenkomen, is er geen officiële EU positie gevormd. Lidstaten hebben hierom zelf de afweging gemaakt om inbreng in te sturen en een eigen invulling geven aan de inhoud van de inbreng. Ten tijde van dit verslag is niet bekend welke lidstaten hier gebruik van hebben gemaakt. Nederland heeft een eigen inbreng ingestuurd. Nederland geeft in de inbreng aan dat het zich constructief zal opstellen in de discussie binnen de AVVN.