Internetconsultatie Implementatiebesluit richtlijn duurzaamheidsrapportering

Internetconsultatie Implementatiebesluit richtlijn duurzaamheidsrapportering

Gegevens

Nummer
2023/26
Publicatiedatum
21 november 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is een internetconsulatie gestart over het Implementatiebesluit richtlijn duurzaamheidsrapportering. Dit besluit implementeert de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De Europese richtlijn CSRD verplicht ondernemingen om vanaf 2024/2025 over hun duurzaamheidsinspanningen te rapporteren.

De CSRD moet uiterlijk op 6 juli 2024 zijn geïmplementeerd in de nationale wetgeving.

Verplichting tot opstellen duurzaamheidsrapportering

De invoering van deze rapportering geschiedt gefaseerd, afhankelijk van de aard en de omvang van de betrokken onderneming.

  1. Grote beursvennootschappen, banken en verzekeringsmaatschappijen met meer dan 500 werknemers en beursvennootschappen, banken en verzekeringsmaatschappijen die aan het hoofd staan van een grote groep met meer dan 500 werknemers op geconsolideerde basis, rapporteren vanaf boekjaar 2024.

  2. Vanaf boekjaar 2025 komen daar de overige grote vennootschappen, banken en verzekeringsmaatschappijen bij en overige moedermaatschappijen die aan het hoofd van een grote groep staan en die tevens een vennootschap zijn of een bank of verzekeringsmaatschappij (ongeacht rechtsvorm) zijn.

  3. Verder rapporteren vanaf boekjaar 2026 kleine en middelgrote beursvennootschappen, kleine en middelgrote beursgenoteerde banken en verzekeringsmaatschappijen (ongeacht rechtsvorm) en kleine en niet-complexe kredietinstellingen en (her)verzekeringscaptives, die hetzij kwalificeren als ‘groot’, hetzij – als zij beursgenoteerd zijn – als ‘klein’ of ‘middelgroot’.

  4. Tot slot geldt vanaf boekjaar 2028 de verplichting voor grote of beursgenoteerde dochtervennootschappen en voor bijkantoren met een netto-omzet van meer dan € 40 miljoen, om in bepaalde gevallen een separaat verslag inzake duurzaamheid te publiceren met informatie over de hele groep van hun uiteindelijke moedermaatschappij die buiten de EU of EER is gevestigd.

De internetconsultatie staat open tot en met 18 december 2023.

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid, 20 november 2023